Çağımızın arama klasiği haline gelen Google gerçekten de teknolojisi ve sistematiği ile ilgi duyulması, incelenmesi gereken bir araç. Bu kanıya daha önce varmış olmamla beraber her geçen gün sergilediği maharetlerle düşüncelerimi pekiştiriyor.
Bu konuda yazmaya karar vermemin nedeni; gerek telif ile ilgili olarak daha önce yaşadığım, en azından şahit olduğum olaylar, gerekse günümüzde çığırından çıkan webmasterlik – hostingcilik oyunu oynayan bebelerin çoğalması. Bebelerden kastım kesinlikle “yaşlarının küçük olmasından dolayı bu işi yapamayacakları” şeklinde bir düşünce olmamakla beraber, okula gidip geleceğine yön verecek zamanlarını gerekli – gereksiz forum siteleri açarak, warez sitelerden elde ettikleri rapidshare linklerini bu forumlara içerik olarak dolduranlar, ağabeylerinden öğrendikleri iki – üç hareketle ve harçlıklarından artırdıkları 3 – 5 kuruşla reseller hesapları kiralayan ve bu hesapları da “büyük bir firma” edasıyla sağa – sola satmaya yeltenenlerdir. Yoksa benden, birçoğumuzdan kat be kat daha çok bilgi ve beceriye sahip bebelerin olduğunu da kesinlikle inkâr etmiyorum.
Bebelerimizi bir kenara bırakarak asıl konuya gelecek olursak; Google’da yaptığım bir arama sonucunda epey enteresan sonuçlara ulaştım. Tabi ki tesadüfi bir aramaydı bu ve karşıma neyin çıkacağını kesinlikle bilmiyordum. Bir web sayfasında kalın harflerle yazılan “moleste lacmo” kelimeleriyle yaptığım bir arama sonucunda Google 828 sonuç buldu. Bu sonuçlar arasında yer alan Türk menşe’li sitelerin türlerinden ötürü yukarıdaki bebe mevzuu ortaya çıktı. :-)
Sonuçların içindeki Türk sitelerinin bir kısmını aşağıda sıralıyorum:
http://www.serdarhoca.com/web/index.swf Serdar Design (Özel istek üzerine web tasarımı)
http://194.27.225.99/wizard/flash/arayuz.swf Web Sihirbazı (Kendi web sitenizi oluşturuyorsunuz)
http://www.digitaldusler.com/main2.swf Dijital Düşler (Web tasarım stüdyosu)
http://www.izgarakeyfi.com/home.swf
http://www.cildirmarble.com/cildir.swf
http://www.radon-termal.com/radon.swf
Yukarıdaki 6 sonuçtan 3 tanesi web hizmeti verme amacıyla hareket eden kişi – kuruluşlar. Diğer üçü de muhtemelen bunların ürünleri.
“Moleste lacmo” nedir veya kimdir, bilmem. Bir webmaster olabilir, firma olabilir hatta lorem ipsum tarzı klişeleşmiş bir tabir bile olabilir. Ama sonuçta her ne veya kim ise ücret mukabili template denilen hazır şablonlarda kullanılan bir ibare (belki de hazırlayıcısı).
Geniş bir araştırma yapılsa benzeri yüzlerce hatta binlerce ibret olası örnek daha çıkacağına adım gibi eminim. Yani hazır şablonları alıp, içerikleri değiştirerek “Ben yaptım” diye satan, hava atan tipler! Ve sonuçta aynı animasyon, aynı site şablonu farklı içeriklerle, ufak logo değişiklikleri ile farklı farklı web adreslerinde karşımıza çıkıyor.
Hangi amaçla kullanılırsa o amaca hizmet eden teknoloji, ancak kontrol edilebildiği derecede iyidir. Kontrol edilemeyen, çığırından çıkan bir teknolojinin, para için hizmet ettiği amaç önemsenmeden pazarlanan bir teknolojinin felaketten başka bir şey getirmeyeceği bir gerçektir.
Nitekim en güzel örnek yukarıda. 30 – 40 dolar alacağız diye yazılan ve pazarlanan decompiler tarzı flash animasyon derleyici programlar sayesinde gerçek animatörlerin, tasarımcıların saatlerce hatta günlerce uğraşıp hazırladıkları animasyonları dakikalar içinde kendinize haksız bir şekilde mal edebiliyorsunuz. İşin bir diğer ilginç tarafı da bu tür negatif tarafa hizmet eden programların da “Dinsizin hakkından imansız gelir” misali lisanslı olarak değil de warez olarak (lisansını satın almadan almış gibi tam sürüm kullanma) internet camiasında bulunabiliyor olması. Hani derler ya; eden bulur.
Velhasıl, her kahvehanede okey veya 51 masası başında günde onlarca defa vatanın kurtarıldığı, çobanından patronuna, işçisinden memuruna, subayından polisine kadar her ferdinin potansiyel bir bakan, başbakan ve hatta cumhurbaşkanı, teknik direktör, sanatçı, şair adayı olduğu bu ülkede “Üzerimize vazife olmayan işlere karışmamamız gerektiğini” öğrenene kadar yurtdışından teknoloji de, tekstil ürünü de, deli danalı et de almaya mahkum olacağız.